Produsele cosmetice se află în topul vânzărilor din toată lumea. Dorința oamenilor de a arăta bine, de a impresiona prin look și de a ieși în evidență la un eveniment sau, în cazul unora, doar mergând pe stradă, a fost speculată și este întreținută constant de marii producători de cosmetice.

Fiecare, mai mult sau mai puțin, le folosim zilnic, sau măcar avem tangență cu ele. Mai mult, vrem – nu vrem, reclamele tv, radio sau din mediul online, ne țin la curent cu noutățile în materie.

Această industrie are însă o istorie în spate și foarte puțină lume o cunoaște.

Vă prezentăm mai jos câteva „curiozități” din domeniul cosmeticii despre care, mulți dintre voi, cu siguranță nu știați:

  • De exemplu, știați de unde vine cuvântul ”cosmetic”? Cuvântul ”cosmetic” vine din grecescul ”kosmos”, care însemna pentru grecii antici ”podoabă, ornament, ordine”. O altă derivare a acestui cuvânt este, iată!, și cuvântul ”kosmeticos”, care înseamnă ”măiestrie în împodobire”. Se pare că nu întâmplător denumirea site-ului nostru și a firmei este KOSMETIC LIFE (recunoaștem că nu știam la momentul alegerii denumirii nimic despre însemnătatea acestui cuvânt în Grecia Antică, astfel că înclinăm să credem că mai mult el ne-a ales pe noi 🙂 Dacă e să mai credem și că nimic nu se întâmplă fără un scop precis, nu putem decât să credem că avem un rol bine stabilit în acest domeniu, al cosmeticii, căci ne dorim din toată inima să atingem o ”măiestrie în împodobire” sau măcar să ajutăm la desăvârșirea ei).
  • Primele cosmetice au fost folosite, unde în altă parte, decât în Egipt! Ele erau fabricate din minereuri de cupru și plumb și erau folosite de toți grecii, indiferent de statut sau sex, iar asta pentru că se considera că produsele cosmetice au proprietăți magice (Ele fac magie și astăzi, nu?) Egiptenii își conturau ochii cu khol negru și foloseau cel mai des farduri în nuanțe de albastru și verde. Se poate spune că aceste culori sunt printre cele preferate de femei și în prezent.
  • În ceea ce privește oja, adorată de femeile din toate timpurile, dar mai ales în vremurile moderne, iată că aceasta a fost inventată de chinezi. Deși exista un ritual de pictură a unghiilor cu Henna în Egipt, chinezii sunt cei care au inventat lacul de unghii, creat dintr-un amestec de ceară de albine, albuș de ou, gumă și pudră colorată (pigment).
  • Ce credeți că foloseau gheișele japoneze ca exfoliant? Nu veți ghici niciodată! Nici mai mult, nici mai puțin decât excremente de privighetoare! Ele își făceau o mască din fecalele de privighetoare, pe care o lăsau să se usuce pe față, aceasta având proprietăți exfoliante și pregătea tenul pentru vopseaua ce urma să fie aplicată. Se pare că o astfel de practică încă mai este folosită și în ziua de azi de unele femei…
  • Știți cine a făcut din bronz o modă? Nimeni alta decât Coco Chanel, care s-a întors bronzată dintr-o croazieră. La scurt timp după exotica apariție, industria de cosmetică a acaparat piața cu produse autobronzante. La extrema cealaltă se află Asia, unde produsele cele mai căutate sunt cele de albire a pielii.
  • Cunoașteți faptul că unele companii folosesc solzi de pește uscați și măcinați pentru a adăuga sclipici în fardurile de pleoape?
  • De asemenea, termenul de „ingrediente naturale” înseamnă că respectivele componente ale produsului au fost extrase direct din plante sau produse animale.
  • Știați că zgârierea ochiului cu un creion dermatograf este cea mai populară leziune făcută de cosmetice?
  • … sau că părul de la subraț a fost declarat „nefeminin” pentru prima dată în anul 1915 de către o companie de lame de ras, după ce o femeie a apărut pe coperta unei reviste fără părul de la subraț?
  • iar „Testat dermatologic” nu înseamnă neapărat un lucru bun. Dacă un produs a fost testat dermatologic nu înseamnă musai că a trecut toate testările la care a fost supus, ci doar că aceste teste au fost aplicate pe produs.
admin

Author admin

More posts by admin